Saturday, October 11, 2014

Dubai.

=) After so long baru nak sampai mood menulis, maaf for those yg keep asking me "Bila nak update blog?" "Update blog please?" Wah dh kononnya blogger fofular lah org dok ternanti2kan update tu, walhal bape kerat je pun yg sudi nak baca.. Hihi.. Btw berapa kerat ni lah yg disyg2 sgt and rasa close sgt dgn semua.. Gitu.. =)

Ok, just nk story psl Dubai trip aritu, mana tau boleh bg ilham & gambaran for u guys yg nk pi bercuti ke Dubai nnti ke and saving budjet utk holiday kan.. By the way, Thanx u so much to him sbb bwk Yuyu bercuti utk release my super duper tension and thanx u to 'you', because of ur pressure dapat I ke Dubai. Only Allah knows how stressed i am.. Only Allah knows what's going on. I never lost weight by my own, but i'm loosing weight because of tired and stress. It's amazing! Thanx u to 'You' again for this pressure at least I lost my weight. U look more "healthy" maybe happy put pressure on others. May Allah re-pay U..

Hidup umpama roda kadang kita rasa kita kt atas, bila tiba roda tu pusing laju utk turun ke bawah tersembam & tersungkur sakit!  Dan bila tersembam & tersungkur jgn kata dianiaya pulak, tp muhasabah diri sendiri di mana kesilapan kita, ak juga perlu utk muhasabah diri sendiri kerana hati ak juga kotor, bila membenci sampaikan merasa jijik & loya utk melihat org yg dibenci. manakan tidak membenci andai diaibkan dikhalayak berulang kali? Semoga ak mampu membuang perasaan yg bercampur dengan hasutan syaitan ni. Wah ayat sastera sgt!

Hidup jangan mendongak sgt ke langit, kena tgk2 sikit bumi kt bawah, esok2 kalau roda tu nak turun pun dia turun pelan2, xdelah sakit sgt.. Bukannya takut utk berdepan, tapi TAK KUASA nak berbincang dgn org yg merasakan dirinya "maksum" tidak melakukan silap & dosa. Xkan ada penyelesaian.. Jd kita gunakan the power of Doa, semoga Allah memberikan petunjuk & hidayah utk org seperti ini. I always doa yg terbaik utk org2 seperti ini supaya mereka tidak melakukan dosa yg sama berulang2 kpd org lain, Semoga kau dirahmati Allah sentiasa. And kesimpulan drpd pesanan selit menyelit ni adalah jgn naik roda.. Eh? Hahahaha! =p

Sudah! let's continue. Holiday ni Yuyu pegi utk 4 hari je, very last minutes planning.. req cuti sama2 and roster keluar teruih book tiket (So mahal sket lah tiket last minute ni). Vacation kali ni mmg betul2 utk release tension, so smua xtvt relax2 n xde nk rushing pegi situ pegi sini.. Sbb biasanyakan vacation kan kita pulun smua tempat nk pegi, tp kali ni Xsangat.. Mmg really enjoy relax2 mcm ni..

19 Sept 2014 (Friday)

Flight kitorg pagi dr Madinah transit di Riyadh and terus ke Dubai Perjalanan atas flight dlm 3Jam mcm tu.. Sampai airport Dubai kitorg terus ke stesen Metro (mcm MRT lah), Yuyu beli kad Gold sebab kalau beli yg silver ke yg lain2 tu korg bersesak2 dgn org lain, tp naik Gold ni kononnya 1st class lah, tp time peak hour bersesak2 jugak.. Harga dia entah Yuyu Xsure tp org kata kalau naik glod ni ad lah extra sket drpd yg biasa.. Yuyu topup AED100. Ngam2 utk 4hari.

Dr Airport Yuyu ke stesen Wold trade Centre, kira PWTC dorg lah ni.. Kitorg sewa hotel kt situ senang, tengah2, dekat dgn semua and dekat dgn train jugak.. Kitorg sewa IBiS hotel.. Jimat, murah dan selesa. Nak sewa hotel mahal Xmampu lah, nama pun percutian release tension, kang tgk bil hotel mahal kang terus jd tension balik, dah sia2 percutian tu.. Hihi.. =) Total hotel AED1100 utk 3malam.. Ini pun kira mahal dah bg Yuyu, sbb slalunya bercuti mmg cr hotel yg bwh 100 harganya.. haha.. Tp what to do, standart kt Dubai ni mmg ala2 ni.. Telan jela..

Ini lah IBiS hotelnya. Selesa & berpatutan harganya. =)
View from my hotel. Fefeeling candid. Haha.. Btw skirt ni super comfy yg amat! Nasib ada 1 warna je, kalau ad 10 warna, sepuluh sepuluh yuyu beli.. ootd kononnya. =p
Dia bengang sebenarnya, sbb gmbr Yuyu dia amek smua cantik2, bila tang gambar dia, payung guard biru tu bkn main terserlah.. Mahap lah ye.. Haha.. =p

Ptg tu Yuyu pegi ke Dubai Mall, kt situ lah ad Burj Khalifa, Shopping Mall dia masyaAllah besar gila! Xmampu nk pi jelajah whole mall sbb masa bkn byk sgt pun plus bercuti dgn suami yg Xlayan sgt kalau kau nak window2 shopping ni lg2 handbag, kata2 asben yuyu yg guris tak guris sgt "U ada duit kita shopping, U Xda duit xpyh nk berwindow sgt, buang masa.. So skrg U ad duit ke x?" Jd redha jela.. Tunggu lah ak berduit nnti, siap kau.. Eh? gadoh laki bini kt blog pulak. Hihihi.. Joking ye.. =)

Kt burj Khalifa tu Just yuyu pegi amek2 gambar saja nak membuktikan Yuyu kt Dubai.. eh? Haha.. Tgk persembahan air pancut berirama dia je.. Yuyu Xnaik burj Khalifa tu dengan alasan gayat.. eh xlah, dengan alasan "KLCC pun yuyu xnaik.." Munasabah x alasan tu? Hihi.. =)

BTW, Burj tu maksudnya bangunan.. So Bangunan Khalifa.

My man. =)

Thanx u for this trip bebeh! Please plan some more! I still under pressure.. Eh? nampak nau alasan! Hahahha! =p
 Lepas pd pegi Burj Khalifa tu Yuyu ke Hard Rock Cafe naik teksi Dlm AED40 mcm tu.. Kat Dubai, kalau korg nk naik teksi jgn nk tahan merata, pegi betul2 tempat utk naik teksi sbb dorg xkan berhenti merata2 amek penumpang, nanti kena saman. Korg nak ke Hard Rock Cafe Dubai tempatnya di festival city ye.. Balik kitorg naik Teksi Jugak AED20 mcm tu.. Teksi dia standart harganya..

Rindu nak lepak2 chillex2 mcm ni.. 

My rock man.. =)
While waiting for table, kita gegambo dulu. =)

20 Sept 2014 (Saturday)
Pagi2 dh bangun pegi jalan2 tak mandi tak apa tukar baju je.. Hihi.. Pg2 tu Yuyu pegi naik train ke spice souq.. Kat situ lah Yuyu naik bot.. Bot tu sewa utk yuyu n asben je harganya AED120.. Boleh je nak naik ramai2, tp kena tnggu bot penuh lah + nanti nk amek gmbr fefeeling pun segan.. Hehe.. Yg tu Xsure lah pulak berapa harganya.. Bot yg Yuyu naik ni driver boat tu dr Myanmar muslim.. Baik sgt n pandai gila amek gmbr, terima kasih, semoga Allah merahmati pakcik.. Sbbkan puas hati dgn service dia, kami byr AED150 kt dia, seronok bukan main dia..
Fefeeling romentik. jerk!
Cantik kan gambar2 atas boat ni. Kagum betul dgn Pakcik tu.. Hihi.. =)




Ini lah pakcik tu. Terima kasih ye pakcik. =)
Jalan2 sepanjang spicy souq tu and balik hotel utk preparation ke safari ptg tu..

Gambar ni Xpatut utk diupload sbb Yuyu muka nampak no filter sgt, eh kantoi semua gambar pakai filter.. kihkihkih.. Alaa, muka org Xmandi huduh lah siket.. =p Tp sbbkan nak tunjukkan gambaran spice souq tu mcm mana, jd redah jela upload.. =p

Sedapnya dpt air kelapa! Uncle tu yg suruh ambil gambar kt kedai dia.. Thanx u ye uncle! =)




Safari ni yg naik kereta laju2 kt padang pasir tu.. Sebelum naik tu Yuyu dh prepare mkn ubt dh, Kalau Xmkn for sure yuyu akn muntah2 and xboleh nak enjoy dh lepas tu.. Melambung2 naik kete dia akn bwk ke 1 tempt utk mkn2, and ada tarian2 kaum dorg.. Yuyu Naik unta smua kt sini.. Harga utk Safari ni is AED230 per head, siap mkn smua..

Atlast! Cantiknya gambar Yuyu capture! gituu..





Kita ambik dr mn2 company, Setiap company akn berkumpul ramai2 dgn company masing2 n gerak sama2.. 








Kita akn makan sekeliling pentas n nanti akan ada lelaki berbaju lampu menari2 n perempuan zeksi2 menari2..



Tutup mata!!



Balik mlm tu mmg exhausted gila! 1000pm sampai hotel terus pi cari SPA kt hotel tu.. Sejam AED250.. Tukang urut tu pulak org Indonesia, seronok lah bersembang melayu.. Kejap je sembang, sbb lpstu dh kelaut, Nikmatnya kena urut! =p

21 Sept 2014 (Sunday)
Hari ni Yuyu pi ke Emirates Mall, pun bapak besar dia punya mall.. Kat sini kitorg nak pi main ski Dubai.. Xdpt main salji betul2, salji buatan pon voley lah.. Hihi.. =) mcm2 package ad nk masuk dlm ni.. AED200, AED300 and AED500.. Kitorg amek yg AED500 sbb boleh main smua skali, blajar main ski (Owh syok gila main ski ni, nnti nak pi california nak main ski tinggi2 lah..) main petik je California tu sbb ms kitorg tanya2 package tu ada sorg uncle tu ckp dia pernah main ski kt California.. Entah kt mana California tu pun Yuyu tak kaji lg.. Maklum lah dulu geografi belajar dalam Malaysia je.. =p Owh termasuk boleh main dgn penguin.. Main penguin ni Xboleh bwk kamera langsung2, biasalah marketing ye x.. So Yuyu dh ckp kt asben awl2, berapa2 pun harga gmbr tu nanti beli je (Yuyu imagine dlm AED50), sbb kalau tak, nak berlagak dgn korg mcm mn ye x? Nawaitu menyimpang dah ni.. Hahaha.. Punya best amek gmbr dgn kamera org tu bila keluar cecepat nak pi pileh gmbar and beli.. Terkezut bila tau sekeping gambar AED100.. Tp sbb nak berlagak pnya pasal beli lah sekeping.. Kalau ikutkan byk lg gambarnya, tp Xkuasa lah nk beli beratus2, cukup lah sekeping jd bukti Yuyu jumpa pengguin nak eksyen kt korg.. hahaha.. Sumpah gurau je k. =p


Infront of ski Dubai. All staff really2 helpfull and they really2 appreciate all of u..

Best sgt! Nnti nak pi California main Salji betul2.. Gitu!



Ya Allah, thanx u for this memories.









Paling menyesal naik benda ni! Pening!

Syok sejuk2 mnum hot chocolate. Ini termasuk dlm package.






Ini lah penguin2nya. Cerdik & katek & pemalas! Kalau org kata "Penguin lah kau ni!" So sendiri paham2 lah ye? Hihi.. yg kuning kt kepala dia tu very2 soft mcm baldu.. I miss u katek! =p

Lepas pada main ski ni kitorg pegi ke Marina Bay. Kat sini kitorg naik boat, sewa 1 Boat pusing Marina + Palm island tu is AED250 only for both of us for 30minutes (Tp actually more than that org tu bwk pusing).. Such a amazing exprience tgk keindahan pembangunan Dubai. Dr petang sampai ke Mlm.. And also dpt tgk private island utk PM dorg kalau xsalah.



Itu lah org kenamaan Dubai punya private island and cruise.

Nice Gila Dubai ni!



Yg paling sempurna! =)


Lepas pada main ski ni kitorg pegi pulak beli souvenir.. So masa Yuyu jln2 sehari sblum tu, Yuyu ad bertegur sapa dgn sorg mamat Philipines ni.. Baik sgt orgnya.. Yuyu tnya lah mn lah nak pegi kt dubai ni n mana tmpt nk beli souvenir? Dia lah bgtau Yuyu kedai ni.. Hakikatnya kedai ni mcm kedai serbaneka lah, tp servinor2 pun ada n murah drpd kedai lain.. Ckp psl mamat Philipines tu, asben Yuyu boleh pulak buat2 tanya soalan yg mcm baru semalam kenal yuyu "Mcm mana u boleh bersembang dgn dia?" Dah sah2 Yuyu ni mmg hobinya bercakap and muka tembok 1 hal lg.. Bagus sebenarnya sikap mcm ni, lg2 time2 travel.. Kan dah dpt good info.. So boleh kongsi dgn korg2 jugak.. Hihi.. So nak ke gift gallery ni korg boleh lah naik tren and turun ke Al Rigga.




22 Sept 2014 (Monday)

Wee it's 22nd Sept ~ Happy Birthday Emak! Adik sayang & rindu mak! Semoga mak sentiasa dilindungi & dirahmati Allah SWT. Semoga urusan mak & ayah utk ke Tanah Suci dipermudahkan Ilahi. =)
Harini hari balik ke Madinah. Xde nak g mana2 sgt pun sbb nk rehat esok dh keje. Jd kitorg merilex2 je. Pegi lepak2 breakfst n cari lugage baru sbb Xmuat bag..



Hehe bag baru beli. Nasib lah laki kna ikut pilihan isteri, nasib kedai tu xde lugage warna pink, kalau X mmg asben Yuyu terpaksa bwk bag pink. Haha.. =p
Mcm ni lah keadaan dlm Gold card pnya cabin metro.

Boleh bayang X perasaan nak balik keje selepas bercuti? Phew! 

Yg diralatkan vacation ni is kitorg xsempat nak ke Abu Dhabi sbb shortage of time. Tp ralat xralat sgt sbb mmg inshaAllah akn dtg smula ke Dubai once their Universal Studio bukak nnti. Balik vacation, makan maggi lah kita yop! Simpan duit taun depan pulak pi bercuti smula.. Jenuh lah ikat perut sebelum dan selepas bercuti.. Duit habis! Mcm nak start tension balik dah duit abis, kena pi bercuti lg ni.. eh? =p Yg penting kena pandai2 saving ok? =) Jadi for those yg nak ke sini nanti ini anggaran belanja kitorg aritu, ini pun dah jenuh budjet2, sayang bini punya pasal bayarkan jelah..

Flight ticket     : SAR 3200 (Yg ni boleh jimat kalau plan awal2, beli time ada promo)
Hotel                : AED 1100
Ski                   : AED 1000 (Yg ni boleh jimat ambik yg package AED300, memadai sgt2 dh yg tu, Yuyu pun mcm menyesal ambik full package ni, Sbb kita bknnye nak naik setiap 1 game tu berpuluh kali pun even package ni unlimited utk semua game, and game dia pun Xdelah best mana pun yg lain2 tu, yg best cuma yg flying fox, ski and penguin, Jadi masa nk pilih package tu pilih 3 ni je pun dh memadai sgt2.)
Safari               : AED 460
Boat                 : AED 120 + AED 250 (Boat AED120 tu boleh jimat dgn naik ramai2, sebenarnya xde apa sgt pun naik bot ni, mcm naik bot kt Sg Melaka tu je. So boleh jimat dgn naik ramai2, nak ambik gambar buat keras jela, bkn kenal pon.)

Transpotation  : AED 200  (Yg ni boleh jimat dgn ambik silver card, sama je mcm naik train kt Malaysia tu, Cuma Yuyu ambik yg Gold sbb kononnya nk release tension Xnk bersesak2 bagai. Last2 time peak hour bersesak2 jugak.) =p

Makan             : AED 500 (Makan ni pun korg bleh berjimat sebenarnya, sbb mkn kt Dubai standart harga dia. Bezanya Yuyu ni pelahap, tu yg mahal sikit. Hakikatnya kalau berjimat leh je makan ni dlm AED200-300, Sbb KFC, food court dia semua harga standart.)

Urut                 : AED 500 (Yg ni Xpayah pun Xpa)

Gift                  : AED 500 (Gift ni kalau kita punya percutian tu super budjet, Xpayah pun Xpe. Alaa, org faham lah kalau xde souvenir pun. Kalau org Xfaham korg buat keras je dah)

(Asben Yuyu dh baca dulu blog ni sblum di post, katanya xpayah tulis price2 ni, nanti org salah sangka. Terus Yuyu mcm terkejut, sbb mmg xde niat n xterfikir langsung utk eksyen ke apa. sekadar utk kongsi idea sikit sebanyak mcm mn perbelanjaan di Dubai, so kalau korg nk pi bercuti Dubai nnti tau lah nk budjet2, + perbelanjaan kt Dubai Xmahal pun, tiket tu je mcm mahal, kna pandai2 cari flight tiket yg murah n time promotion, ini asben Yuyu beli last minute.. Sbb b4 Yuyu ke sn Yuyu cari info2 mengenai Dubai, mcm Xbyk yg membantu, so dengan harapan blog kali ni membantu lah korg menyimpan budjet2 bercuti nanti and mana yg boleh dijimatkan korg jimat.. That's all.. Jangan salah sangka ye.. (^.^)

Apa yg Yuyu suka sgt Dubai ni, Org2nya sgt2 menghormati & menghargai org lain. Kalau korg nak melintas jalan, mcm mn2 pun dorg akn berhentikan kereta bg korg lintas. Xsurelah pulak sm ad mmg ada peraturan yg mengatakan kalau ko Xbg pejalan kaki melintas kena saman. Xpasti. Hihi.. Kalau korg tanya apa2 pun semua org akn bantu sebaik yg mungkin utk bg info.. And for sure everybody can speak english very well, eventho my english ke laut, asal kau faham ap cuba ak sampaikan sudah.. Haha.. =p

Kt sini mmg cuci mata tgk kereta2 mewah. Lancer tu nampak biasa2 sgt kt sini.. MasyaAllah kaya raya sungguh penduduk2 di Dubai..

Ok lah guyz. Semoga ada lg cerita2 yg menarik utk Yuyu update utk korg.. Or leh lah request nk cite psl apa, sbb mmg blur fikir nk cite pasal apa.. Hihi.. =) Bye love! I love all of u! muahx! =)