Wednesday, February 5, 2014

My new episode Part 1 - Madinah

Maaf utk semua yg tertunggu2 update Yuyu mengenai Madinah.. Ramai yg msg minta Yuyu update mengenai kehidupan Yuyu di sini (Sungguh kalian sgt membuatkan Yuyu terharu sbb Xsangka ada yg tertunggu2 Yuyu update).. Maaf lah, Xtau kenapa mood menulis and idea2 xsampai, mlm ni Yuyu cuba sebaik mungkin utk share with U guyz sedikit sebanyak yg mana sempat di snap2.. Wah gitu.. =)

Bersyukur kehadrat Illahi berkat kesabaran kami hampir 2 tahun berkahwin & duduk berjauhan akhirnya Allah pertemukan kami utk hidup bersama di bumi yg penuh barakah iaitu di bumi madinah di tanah haram.. Terima kasih di atas doa keluarga & doa kalian utk kami.. Alhamdulillah, segala2nya baru, pengalaman baru & segala2nya berdikari yg bukan seperti biasa.. Ada hikmah disebalik setiap ujian Allah.. Allah uji kita dgn ujian yg berat, jgn berputus asa, berdoa & yakinlah bhw perancangan Allah adalah perancangan yg terbaik, sampai masanya Allah bg kita merasai nikmat yg lebih hebat drpd perancangan kita.. Allahuakhbar.. =)


27 Nov 2013 - Flight Yuyu jam 3 ptg.. Perasaan Yuyu hanya Allah S.W.T yg tahu betapa sedih & sayunya hati Yuyu.. Trademark semenjak 2 menjak ni is "Ditinggalkan aku sedih, meninggalkan juga ak sedih.." Sedih2 Yuyu boleh byg X mcm mn sedih mak dgn ayah Yuyu nk lepaskan ank bongsu yg mengada & busuk mereka ni pergi? Org yg melahirkan & membesarkan, Xpernah berpisah (Masa belajar kt Melaka dulu pon everyweek balik KL still menangis Xnk dok jauh, inikan pulak berpindah terus ke Madinah yg beribu2 batu jauhnya (Kebas pung* perjalanan). Dlm flight sorg2, menangis2 xbenti2 fikirkan kehidupan yg jauh drpd keluarga, kehidupan yg baru.. Org sebelah pon heran agaknya - Ko ni dh kenapa menangis2 Xberhenti? Dalam sedih2 dalam hati tetap ada perasaan teruja nk jejakkan kaki di Madinah. Sampai2 sttle kastam, luggage settle, keluar2 nmpak asben dgn jubah putih yg menggoda.. eh? Heh rindu benaU rasanya and rasa mcm mimpi pulak jumpa asben Di Madinah.. sampai dlm pkol 8 Madinah. 


My everything, always with me and will forever with me.. I love u dad!
Husband Yuyu sampai komplen "B pening lah syg semua pink.."  Tp bagusnya setiap kali dia nmpak warna pink dia akn igt his wife.. Kenapa dia pening? Nnti next update Yuyu update pasal rumah Yuyu n u guyz boleh tgk the reason why he "pening" (Mesti korg dh boleh agak kan?).. Hehe..
Ini pon my everything.. No secret between us.. Can't wait to see u beauty! kalau sedih ke apa mak akn ckp "Alaaa rilex lah manja.. bla bla bla bla.." All my bestfriend yg pernah jumpa mak akn ckp "Cool gila mak kau syg!" Hehe, mmg cool and sporting habis! I love u mom!
Ini pun my everything, my mom in law.. Sporting n slalu bila pesan "Dengar ckp mama ni, jgn seronok2 sgt kt tempat org.." dh jd her trademark, and Yuyu akn jwb " ye ma, Kena menangisss je kt tempat org (Sambil buat muka menangis)" Hehe.. Mama selalu ckp "Sunyi rumah ni Yuyu xda.." Hehe, penangan org mulut bising.. I love u mom..
Itu ayah mertua yg sporting also.. Alhamdulillah Allah anugerahkan mereka ni utk Yuyu.. Terima kasih ya Allah utk anugerah ini, akn kami hargai mereka sehingga akhir hayat kami.. I love all of u so so so much! Semoga kita semua diizinkan utk berkumpul di bumi Madinah & Mekkah nnti.. Kami sentiasa doakan..
Ini semua pengarang jantung pisang.. Ashu! Ashu b! How much i love them, and i can feel their love to me also.. Always, always in my doa Supaya jd ank yg soleh & solehah..
Thanx u for coming u guyz! Kwn tempat kerja yg always with me.. Love all of u so mucho!
My Along, my everything.. How much i love u along.. Thanx u for everything u did for me.. Always pray for the best for u.. I love her! I love her! I love her! Head to toe she knows about me..
The best sister in law in this world for me.. Kak ipar yg sgt2 sporting and understanding.. Thanx u for t8 care of my beloved brother Kak nita.. I love u so much!
This is my two adik in law.. Yg kanan sekali tu adik baru entittle early Nov aritu.. Welcome my dear to our havoc and happening family.. =)
My adik in law, Gossiping, gadoh, tumbuk semua dgn dia.. I love u syg.. Jaga diri, jgn nk nakal sgt!

Selamat tinggal bumi kelahiran, sampai bertemu lagi nanti.. =)
B4 keluar rumah Yuyu tinggalkan 2 frame ni dgn kad.. Untuk mengubat rindu ayah dgn mak pd adik.. =)

Sampai2 rumah dok bersiar2 dalam rumah and syukur alhamdulillah rumah kami selesa utk didiami.. =)

Subuh esoknya asben ajak pi Nabawi.. Allah, mmg Xsabar nk jejakkan kaki ke sana.. Sampai2 dgn sayu2 sejuk pg dgn imbalance emosi menangis lg Yuyu di Nabawi.. Menangis bersyukur, menangis terharu, menangis teruja, menangis rindu.. Dlm hati keep ckp2 "Ya Allah indahnya andai ibu bapaku berada sekali dgnku di sini.." Alhamdulillah asben mmg phm keadaan "anak manja" yuyu, so dia layankan sedih yuyu n pujuk Yuyu.. 


Allah, untuk pertama kalinya menjejakkan kaki di masjd nabi @ 28/11/2012 0518am, Sayu hati hanya Allah maha mengetahui.. Allah, syukurku kehadratmu krn mengizinkan aku berada di sini.. Allahuakhbar.. Mak ayah adik rindu.. Mama ayah Yuy rindu.

Alhamdulillah..
29Nov 2013 - was my very first time masuk ke Raudhah dengan dibantu oleh hubby's friend Kak Cakda - Kakak yg baik utk Yuyu disini, byk bantu Yuyu.. Masa masuk tu dia tarik, dia tolak Yuyu sampai Yuyu dpt masuk raudhah.. Terima kasih kak.. =) Sayunya hati berada di situ diberi peluang utk menziarah makam nabi junjungan Rasulullah s.a.w kekasih Allah, makam para sahabat - Saidina Abu Bakar & Saidina Umar. Sampaikan salam sendiri pd baginda.. Sungguh mcm Xpercaya berada di sini, bersyukur kehadrat Ilahi di atas keizinan utk berada di sini.. Segala2nya Allah permudahkan.. Xbanyak Yuyu dpt snap gambar due to sesak & berebut2 utk solat di dalam Raudhah - nnti Yuyu cuba utk ambil gambar n sharekan utk U guys yg lain, atleast mungkin boleh membakar semangat kalian utk berada di sini suatu hari nnti.. InshaAllah.. Hari2 selepas itu Yuyu dh reti utk masuk sendiri ke raudhah.. Utk kaum hawa ada waktu2 tertentu shj and terhad waktunya berbanding waktu lelaki, tp InshaAllah dpt masuk semuanya.. =)

Selepas waktu Subuh Dlm Jam 8am
Selepas waktu Zuhur - Asar
Selepas waktu Isya - 12am


Dalam pagar hijau tu lah bilik Saidatina Aisyah & Rasulullah.. Dan di situlah terletaknya makam Rasulullah s.a.w, Saidina Abu Bakar & Saidina Umar. Yg betul2 belakang Yuyu ni  adlah Mehrab Tahajjud tempat Rasulullah  selalu bertahajud setiap malam.. (Sila fokus pd penceritaan, abaikan jerawat seketul yg kejam tu.. Jerawat rindu namanya..) & mata sentiasa merah n bengkak cmtu utk sekian waktu yg agak lama.. =p
Ini Kak Cakda, Kakak yg byk sgt membantu Yuyu di Sini.. Thanx u kak.. =)


30Nov 2013 - Was my very first time for umrah.. Allahhuakhbar, sungguh aku bersyukur.. Perasaan ni Allah s.w.t je yg tahu mcm mn teruja and sayunya utk ke rumah Allah, Alhamdulillah for the first time we performed our umrah together.. Berkat doa husband, parents selama ni, Allah perkenankan doa kami.. Syukur.. Asben Yuyu banyak sgt membantu utk proses pertama umrah Yuyu.. Segala2nya diajar apa perlu buat, apa jgn buat, apa perlu dibaca, dimana nk berdoa.. Alhamdulillah.. Kami ke Mekkah menaiki bus, harga bus dlm SR200/person pergi balik (Ini utk bus VVIP - bus VVIP ni ada sediakan mknan, ada tandas n direct bus) Bus biasa lebih jimat Xsmpai SR100 pergi balik.. Sbbkan my first time asben belikan tiket VViP for us, kami bermiqat di bir Ali.. Selepas niat ihram, sepanjang perjalanan ke Mekkah, disunatkan utk memperbykkan talbiyah.. Perjalanan dlm 5jam cmtu..

لبيك اللهم لبيك لبيك لا شريك لك لبيك إن الحمد ونعمة لك والملك لا شريك لك


Labaik Allahumma Labaaik, labaaik Laa Syarika Laka Labaaik Inal Hamda Wan Ni’mata Laka Wal Mulka La Syarikalah….
(Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah …. Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah dan tiada sekutu apapun bagi-Mu…. Sesungguhnya segala puji-pujian.. dan nikmat.. dan kerajaan… hanya kepunyaan-Mu yang tiada sekutu bagi-Mu)


 Sayu hati membaca talbiyah, bersyukur sgt2 krn dijemput Allah utk melakukan umrah di usia ini.. Alhamdulillah ya Allah.. Sesampai je di Mekkah hati Yuyu jd Xkeruan, Nak menangis terharu sgt2 berdebar2 nak melihat kaabah, nak pegang kaabah, nk solat dihadapan kaabah.. Sungguh perasaan sayu yg membuatkan air mata Xberhenti2 mengalir.. Nampak je Kaabah bercucuran air mata mengalir.. Allahuakhbar Allah maha besar ak di sini ya Allah.. Dalam hati ni membuak2 inginkan mak ayah Yuyu berada di sini sama2 melakukan ibadah.. Xputus2 Yuyu doakan utk keluarga Yuyu & Keluarga Mertua & Yuyu doakan jugak supaya Allah menizinkan setiap drpd kita utk menjekakkan kaki ke sini.. InshaAllah..


This is true story.. Alhamdulillah, Allah permudahkan setiap urusan ketika melakukan umrah.. Dalam hati terlalu menginginkan utk mencium hajar aswad, Keep ckp2 sendiri dlm hati "Teringinnya nk cium hajar aswad, ya Allah aku nak sgt2 cium & sentuh hajar aswad.." and Yuyu zahirkan dgn kata2, Berkali2 Yuyu ckp pd asben "Teringinnya nk cium hajar aswad, teringin sgt nk cium hajar aswad" keep ckp pd husband.. Dalam doa juga Yuyu minta pd Allah untuk memegang & mencium hajar aswad.. TERLALU MENGINGINKANNYA.. Bila tgk dibahagian terletaknya hajar aswad terus rs down yg sgt sbb TERLALU RAMAI org lelaki berebut2 utk mencium hajar aswad smpai terfikir "Ya Allah ada ke peluang utk aku ya Allah?" Rs mcm mustahil sgt utk dpt cium hajar aswad, tp xputus asa & sentiasa berdoa pd Allah & berharap, kuasa Allah Xde sp boleh lawan..

Selesai solat Asar berjamaah di hadapan kaabah, Yuyu jumpa asben di 1 bahagian dpn kaabah asben tnya "Jom, syg kan nak cium hajar aswad, jom kita pegi cuba.." Yuyu ms tu mcm Xyakin sgt2 terus ckp "Ramai sgt, Xpela kalau xdpt.." Asben Yuyu tarik jugak Yuyu, sampai2 kt situ n sgt dekat dgn hajar aswad (dalam hati ni menangis2 sbb dh dekat sgt, kalau xdpt mmg kecewa sgt2 (Menangis dlm hati sampai terzahir menitik2 air mata).. Dalam hati menangis2 berdoa minta pd Allah "Ya Allah, Izinkanlah aku Ya Allah, berikanlah aku peluang Ya Allah, ak terlalu menginginkan utk mencium hajar aswad.. Bantulah aku ya Allah, permudahkanlah ya Allah") sambil asben Yuyu tolak Yuyu dr belakang & MasyaAllah alhamdulillah Allahuakhbar seolah2 terbuka ruang & laluan utk Yuyu di hajar aswad & sedar2 Yuyu sedang mengucup & pegang hajar aswad, semuanya sekelip mata berlaku.. Segala2nya dgn keizinan Allah - Kun Fayakun.. 

Menangis terharu, gembira, bersyukur hanya Allah yg maha mengetahui.. Asben Yuyu pun terkejut tgk cara Yuyu dpt cium hajar aswad sbb sekelip mata dia nmpak Yuyu dh berada di hdpan hajar aswad & sedang memegang & mencium hajar aswad, terus dia pun berusaha utk dptkan (Walaupun katanya mcm xberpeluang tp dia berusaha) dan alhamdulillah Allah izinkan.. Yuyu berdoa semoga mak ayah & mama ayah Yuyu juga nnti diizinkan utk ini, Mereka dh berusia (sedihnya fikirkan mak ayah & mama ayah yg semakin lanjut usianya) mungkin lebih sukar tetapi yakinlah pd Allah, semoga rezeki yg Yuyu dpt mereka juga dpt yg mudah2an jauh lebih mudah.. Jadi bila kita inginkan sesuatu, inginkan dgn bersungguh2, mintalah pd Allah jgn berputus asa.. Berusaha, berdoa dan bertawakallah pd Allah, Allah maha mendengar & maha mengetahui.. Meminta2 lah pd Allah..

Yuyu berpeluang jugak utk bersolat di hijr ismail (antara tempat mustajab utk berdoa)


"Hijir Ismail merupakan suatu kawasan lengkungan yang berbentuk separa bulatan yang terletak di Utara Kaabah. Pada asalnya kawasan ini merupakan tempat berteduh bagi Nabi Ibrahim sepanjang sesi pembinaan Kaabah dan menunaikan ibadah haji di Baitullah. Seterusnya ia menjadi kandang kambing kepunyaan Nabi Ismail. Pada waktu itu juga, kawasan itu tidak menjadi sebahagian daripada binaan Kaabah.
Namun begitu, selepas pembinaan Kaabah oleh bangsa Arab Quraisy, ukuran panjangnya telah dikecilkan sebanyak 6 hasta 1 jengkal, sebahagian daripada Hijir Ismail telah dimasukkan sebagai kawasan Kaabah. Justeru, bagi mereka yang tiada kesempatan untuk masuk ke dalam Kaabah, memadailah bagi dirinya berada di Hijir Ismail untuk beribadat. Dingatkan bahawa seseorang itu adalah dilarang melakukan tawaf di Hijir Ismail kerana ia merupakan sebahagian daripada Kaabah" - Sumber google.

Hati ketika umrah pertama masih terumbang ambing (Sbb rindukan family), Peluang utk solat di hijr ismail Yuyu doakan utk setiap ahli keluarga Yuyu, keluarga mertua, saudara mara, sahabat2 & ku sebut setiap nama mereka didlm sujudku mendoakan yg terbaik utk mereka & mendoakan mereka juga diizinkan utk berada di situ.. Yuyu doakan utk setiap drpd kita yg berkeinginan utk menjejakkan kaki di situ semoga Allah permudahkan urusan mereka.. Allah maha mendengar, alhamdulillah Xlama selepas tu abg Yuyu sekeluarga diizinkan utk berada disini segala urusan mereka Allah permudahkan.. Perfomed our umrah together.. Seronoknya hati bila ahli keluarga kita ada bersama2 dgn kita.. Allah, izinkanlah kedua ibu bapaku ya Allah..... =)

Yuyu tango dgn family di Malaysia, Yuyu tunjukkan kaabah & suasana di situ.. Menangis mak Yuyu.. Yuyu pun sama lah menangis.. (Hati cengeng kuat nangis ni turun temurun drpd mak turun pd Yuyu) Mak kata "untung nak, manja dpt pegi sn usia muda.." Menangis sedihnya Yuyu, mak ayah, adik ada di sini semua berkat mak dgn ayah besarkan kami 3beradik dgn ikhlas & kasih syg, mak ayah byk berkorban utk menangung kami 3 beradik bersusah payah sehingga kami 3beradik menjadi seperti kami sekarang.. Xputus2 Yuyu doakan mereka.. Rezeki Yuyu Allah pertemukan dgn jodoh yg baik.. Yuyu & suami berada di sini adalah rezeki ibu ayah kami, sentiasa kami doakan yg terbaik utk mereka di tanah suci ni.. Mak ayah, mama ayah.. Xsabar rasanya nk tunggu semua dtg sini..

Alhamdulillah.. Syukur ya Allah krn menjemput kami ke rumahMU.. Terima kasih husband for this.. =)
Di Marwah selepas selesai saie & umrah.. Alhamdulillah ya Allah.. Tempat Yuyu duduk tu nmpak mcm ada air, sebenarnya bukan, batu tu licin sgt, tu smpai nmpak mcm ada air.
Terima kasih my husband sbb terbangkan ur wife ke sini.. Ini hadiah anniversary yg ke-2 tahun paling bermakna buat Yuyu.. Syukur ya Allah..
Hajar aswad yg sentiasa ramai dgn kaum lelaki.. Allahuakhbar, syukur ya Allah di atas nikmatMU.. Semoga setiap drpd kita berpeluang & diizinkan utk ini..

Tanam lah dlm hati kita utk menjejakkan kaki ke tanah haram melakukan ibadah umrah & haji.. Allah tahu setiap apa dlm hati kita, zahirkan di dlm doa minta pd Allah, InshaAllah Allah bukakan jalan yg terbaik utk kita.. Allah maha mendengar..

For u guyz yg nk kirim doa, Just bg nama penuh n doa yg nk dikirimkan.. InshaAllah Yuyu tolong sampaikan nnti.. =) Yuyu sediakan buku kecil utk catitkan doa kalian n tolong sampaikan.. Kalau nak kirim abaya pon boleh, bg nm n size (Payment utk abaya u alls can transfer to my acc di Malaysia)




Friday, December 13, 2013

Bersangka baik pd ALLAH. =)




Bersangka baik pada Allah banyak manfaatnya, selain drpd mendapat pahala, hati kita juga menjadi tenang dan InshaAllah segala urusan kita juga menjadi lebih mudah dan penuh berkat.. =) Jangan kita hanya mendongak ke langit, mendabik dada merasakan diri kita yg terbaik, hingga suatu masa kita jatuh tersungkur sendirian, ketika itu tiada siapa lg mahu membantu kita, tiada siapa lg mahu mendampingi kita dan baru lah kita mula mencari pencipta, sedangkan selama ni kita terlalu angkuh dan sombong pd pencipta kita.. Merasakan diri kita adalah yg sempurna, tanpa pernah kenal erti bersyukur dengan segala nikmat pemberian yg Maha Agung. Setiap nafas yg di hembus, setiap degupan jantung kita adalah anugerah Allah..  Allah dtgkan ujian yg tidaklah sehebat zaman para Nabi, tapi kekecewaan kita bagaikan pengakhiran hidup sehingga langsung terus terlupa akan nikmat2 yg Allah anugerahkan, itulah kita manusia yg alpa, lebih hinanya kita apabila kita menyalahkan Allah dengan setiap ujian2 yg di beri, "Aku dah doa! kenapa susah sgt nk bagi?!" Angkuh! Sungguh angkuh kata2 kita, andai Allah tarik nyawa kita selepas kita tuturkan kata2 tu, Xsempat kita bertaubat, kita mati dlm keadaan yg sombong pd Allah, mati dlm keadaan yg menyalahkan Allah.. Nauzubillah.. Jangan.. Jangan pernah langsung kita menyalahkan Allah..

Bila Allah uji kita, cuba kita muhasabah diri kita.. Ubah segala ketidaksempurnaan kita selama ni kepada yg lebih sempurna.. Mungkin selama ni solat kita di akhir waktu, kita ubah sikap kita solat di awal waktu.. Mungkin kita selalu mencaci mencela org, kita ubah diri kita sehingga langsung tidak mencaci dan mencela org, Mungkin kita hanya tahu mencari kesalahan org lain dan merasakan kita je yg betul sehingga org sekeliling jd jelek dgn diri kita, kita ubah diri kita menjadi manusia yg merendah diri dan sama2 belajar, mungkin kita kerjanya mengumpat org sana sini, kita ubah sikap kita drpd mengumpat dengan berzikir mengingati Allah, pelbagai kemungkinan yg kita boleh mungkinkan, apabila kita muhasabah diri kita, kita akan mejadi manusia yg lebih kenal erti bersyukur dan kita akn sentiasa cuba mengubah diri menjadi hamba yg lebih baik, lebih sempurna.. Jangan pernah berputus asa pd Allah, ingat "Yg baik semuanya dtg dr Allah, dan yg buruk tu dtg dr diri kita sendiri.."

Yakinlah, setiap doa kita Allah dengar, Allah kan maha pendengar? Allah dengar doa kita dengan penuh kasih.. Allah kan maha pengasih? Andai Allah tidak permudahkan urusan kita ketika itu, apa lagi kita, biasalah merungut "Aku dah doa!! Kenapa susah sgt?!" drpd kita mendabik dada menyombong mcm tu lebih baik kita istighfar dan cuba berdialog dengan Allah dalam hati "Ya Allah, berat juga ujian kau berikan pd aku ni, tapi tak apa, aku dah berdoa pdMU, aku akan teruskan berdoa, dan aku yakin kau miliki perancangan yg jauh lebih sempurna drpd yg ini.." Fuhhhh! PERCAYALAH! terus lega hati kita lepas tu! Sbb keyakinan pd Allah yg tinggi disamping usaha kita.. Jangan cepat nak naik darah, nak mengamok baling tu baling ni, nanti kita jugak yg menyesal "Bodohnya aku pegi hempas talifon tu kenapa?!!" Kalau tepon 3310 gagah lah jugak, buatnya ip5s? Xmemasal bala lain dtg disbbkan sikap baran kita.. Langsung tidak menyelesaikan masalah bila kita marah2.. Tenang, cuba tenang.. =)

Percayalah setiap ujian Allah ni tanda kasih dan sygnya Allah pada kita.. Mungkin selama ni kita alpa dgn dunia, Allah dtgkan sikit ujian pd kita, baru kita nk igt semula pd Allah.. Jgn lah tunggu Allah dtgkan ujian baru kita nk cari Allah, bila dh senang lupa semula pd Allah.. Jd lah hambaNYA yg sentiasa mengingati Allah.. Ingat, dunia ni sementara je, yg kekal kita nk duduk di akhirat nanti.. Jangan hanya sibukkan dunia, luang2kan masa utk akhirat jugak..

Andai kita di dalam kesukaran cuba baca ni "RABBIYASSIR YA ALLAH, WALLATUASSIR YA KARIMM, RABBITAMIM BIL KHOIR" Baca dengan yakin yg Allah akan bantu kita.. InshaAllah, InshaAllah segala2 urusan kita dipermudahkan.. Eish! Jgn lah dh baca ni tiba2 urusan kita masih lg sukar kita terus putus asa "Dah baca berpuluh kali dah, tetap Xselesai2 jugak urusan! Baik Xpayah baca!" Org mcm ni elok jgn terima apa2 pemberian Allah, cuba hidup sendiri (Perkara mustahil sbb kita hidup pon adalah pemberian Allah) Ingat, drpd mengamok2 mcm ni, lebih baik kita ckp "Aku dah usaha yg terbaik, aku dah berdoa pd Allah, aku dah bertawakal segala2nya pd Allah, andai masih belum selesai sudah tentu ada penyelesaian yg terbaik nanti.. Perancangan Allah tu kan maha sempurna?" Tup tup, nah! Allah bg urusan kita tu bukan setakat selesai, siap ada cabang2 keuntungan pd kita lg! kan kan kan? Cuba lah fikir positive! Baru lah hati tenang, bila hati tenang kita akn kekal sihat dan awet muda! =)

Dengan sedikit renungan utk diri sendiri Yuyu kongsikan dgn kwn2 di sini untuk kita muhasabah diri untuk menjadi hamba yg lebih baik, lebih mengingati Allah.. Ingat! Sentiasa bersangka baik pada Allah!

With Love from Yuyu! 




Tuesday, September 10, 2013

Hong Kong Kong Kong Kong.



Vacation is me and husband hobby.. Biasanya kami bercuti backpack saje, tp semenjak badan sudah semakin tua ni, malas pulak nk galas bag berat2, lepasni nk bercuti bwk luggage je, senang ada roda (Dasar pemalas!) Plannya nak ke Bali, memandangkan Yuyu dh pegi Bali once uponatime dulu, so Xjadi ke Bali.. Kami ke Hong Kong.. Kenapa HongKong? Sbb nk g disneyland.. Gatal sgt bunyinya tau.. + lgpon hongkong ni senang nk ke mana2 sbb bandar dia terancang mcm Singapore.. Naik MTR je boleh kemana2..

Ok, Sila jeles tgk cover passport pink tu.. HuaHuaHua.. Asben Yuyu bengang je tgk Yuyu beli benda tu.. Sbb bkn keperluan and TAK PERLU LANGSUNG katanya! Sabar k, sabar.. Ini kehendak yg perlu dituruti! sbb yuyu sampai termimpi2, bila dah masuk mimpi tu maksudnya mmg harus beli jugak! =p Bila nk beli je mesti warna pink habis, and keeeeep jugak tgk2 kalau2 dh restock.. Then kebetulan masa pegi tu ada, terus le beli.. =)



For those yg nak pegi sana, sesampai saje di airport boleh lah terus beli Octupus card bayar HKD 150 (HKD 50 deposit kad) (Macam Touch n go kita lah) ianya sgt memudahkan naik tren, naik bus, naik ferry semua pakai kad je.. kalau nk topup g 7E je pon leh topup..

Memandangkan vacation kami sentiasanya lah jimat punya vacation jadi sesampai saje kami naik bus dulu ke Tai Chung, Sampai Thai Chung baru naik tren ke destinasi lain..  If Uguys naik tren terus ke tempat lain, mahal harganya hampir separuh drpd duit dlm kad tu.. Then terus ke Tsim Tsha Tsui.. Kat sini ada masjid besar and mudah nak ke mana2 sbb tengah2.. Cari lah Hotel mana2 yg korang berkenan.. Standart hotel kt sini HKD500 (Ini pon mmg betol2 utk tidur saje) Sbb kami pegi ber4, jadi sbb nak bilik sumbat semua kami usahakan jugak lah.. Hihi.. =) Husband dgn Syami pegi cari hotel, Yuyu & sulha tunggu tepi jalan dpn kedai2 emas tu.. Macam pengemis sikit2 gayanya.. Haha.. =p And 1 more thing b4 nak dtg better u guys booking siap2 hotel dr Malaysia.. Senang.. Xde penat nak cari hotel kt sana.. Kami kamikaze aje, main redah je semua..

Kat sini nak naik lift pon beratur, and lift pon sistematik.. ada no genap, ada no ganjil.. Kitorg Duduk tingkat atas sekali 16.. =)

Sampai2 kami rehat jap then terus ke Avenue of stars Jalan2 kt situ.. Sebenarnya jln kaki dr hotel kami leh sampai dah, tapi org Hotel tu salah bg direction so kami jalan berlwn arus.. Then naik bus ke sana lah senang..

Ini pemandangan dari atas hotel kami.. (Hihi.. Ini hotel sebelah, boleh nampak dr hotel kami..) Hakikatnya di atas hotel kami adalah seperti.....
*
*
*
*
*
Tadaaa!!! Hiiiiii..
Yeay di Tsim Tsa Shui!
Memandangkan kami bercuti bukan di negara Islam, jadi agak sukar lah utk mencari makanan halal.. So mmg kami dh prepare 1 backpacked dgn makanan2 seperti ini.. Hihi.. Percutian berjimat cermat namanya.. =p

Kt Malaysia pon ada je bas 2 tingkat.. Tp sbb ni kt tempat org, terus jd jakun.. Hahaha.. Siap ambik gambar lg.. =p
I love u with all my heart.. 

Kat avenue of starts ni jalan2 tepi laut and boleh nampak pulau hongkong kt seberang sana.. Kat sini ada Patung Bruce Lee and ada lah cap2 tangan dorg kt jalan2 tu.. Waktu malamnya ada pertunjukkan lampu..


Happy, enjoy.. Xgikir kerja langsung masa ni.. =)






Mcm biasa kami bercuti lengkap dgn tripod.. Jd org2 kt sana semua mcm pelik bila kami dok posing dgn tripod. Hahaha.. =p

Sepanjang kami di avenue of stars ni, bila duduk sini diam2 nanti tiba2 ada je org akan dtg mintak nak ambik gambar dgn kami.. Ramai ok.. And sgt2 wondering kenapa dorg nk ambik gambar with us.. Bila fikir2 balik maybe sbb kt sana sgt susah nk nampak perempuan bertudung.. Jadi bila nampak kami mb dia rasa hairan atau pelik.. Nak tanya dorg xfhm english.. Mcm ayam dgn itik berckp jdnya.. Jadi sbb2 dorg nak ambik gambar tu Wallahualam..
Kasih, sayang, cinta, bahagia semuanya bersama2 dia.. Biarlah org kata dah gemuk ke, berjambang ke yg penting dia manusia yg paling indah, handsome n sempurna yg pernah Yuyu jumpa..
*Nampak x ayat bodek kt situ? Haha! I love u b!

Kt sana addicted dgn air orang pulpy dia.. Sedap Xsama mcm kt Malaysia..
Hangkut lah kemana pon pegi dgn tripod tu.. =) Kat sana MTR dia sampai 3tingkat ke bwh tanah.. dilengkapi eskltor ni amat memudahkan.. =)
Lepas ke Avenue of stars, kami naik MTR ke Mangkok.. kt sini ada ladies market (Bila sampai mongkok, ladies marketnya kt belakang tau..).. Happening gila2 ok kt sini! Atuk nenek menari joget2.. Kelakar! Ckp mengenai Ladies market ni, kt sini lah kalau nk beli baju I lap Hongkong ke, souvenir utk bwk balik ke.. Kat situ nnti kena jalan2 dulu, tgk2.. Dorg ni once kita tanya harga korg wajib beli.. Eventho korg dh gila2 kata xnk n pegi dia akn kejar n tarik balik g kedai dia n tanya berapa harga yg kita nak.. Walaupun kadang mcm melampau murahnya kita mintak tp nnti dorg akn bg jugak.. Hihi.. Tp kalau saje gatal nk tanya harga baik Xpayah tau.. Mati mkn maki agaknya nnti, kalau setakat maki xpe, buatnye dia ap2kan ke.. Xpasal..

Haa haa.. Happening tak? 


2nd day tempat mana lagi kalau bukan Disneyland! Yippie!! Masuk situ harga dia HKD450.. Mcm USS lah, masuk2 terus rs mcm ada kt dunia lain.. Hihi.. And kt dalam tu ada restoran halal.. 1 mknan dia dlm RM30 kita.. Kalau mkn tu share2 pon leh kenyang sbb nasi dia n lauk banyak..

Kt sini nnti kalau larat tunggulah sampai pukul 9, sbb ada pertunjukkan bunga api.. Tapi dh alang2 pegi kan, better tunggu lah ye x? =) Masa balik, kena rebut sikit lah sbb semua org balik time yg sama lps bunga api..

Yippie! Btw, thanx u gemok wani bg pinjam bag merah tu..








Gedik x? Haha.. =)


My nephew mmg peminat toystory so much! Yuyu hantar gambar ni to him, then said "Sampai hati ashu pegi disneyland Xbawak ammar haziq.. Knp ashu xbwk ammar haziq pegi disneyland?" Hihi.. Nnti lah syg, tnggu besar sket nnti kite g ramai2 ok? =)



Tinker bell.. Tinker bell.. Tgk2 dia ni mcm muka my besties pon ada.. Rozeanne.. Hihi..









Ini antara mainan paling best kt sana.. Kecut perut bak hang! =)
Thank you hubby for everything.. Eish! Rasa sayang sgt2 lah! Hihii.. =)

Cantik tak? Cantik tak? Hihi.. =)
Si sengal..

Happy us..


Haaaa.. Cantik tak? Cantik tak? Ini baru sikit.. =)

Hari seterusnya kami pegi ke the peak, kt sini kira kite naik atas bukit tinggi the tgk seluruh Hong Kong.. Kat atas ni jugak ada madame tussaud (Tempat patung2 lilin tu..) Naik atas ni boleh naik tram, or bus.. kitorg nek bus terus sampai atas.. =)

Ini lambang the peak tu kalau xsalah.. =)
Nampak tak belakang tu, nampak tak? 











Kat dlm ni ada rumah hantu, siyesly scary gila hantu dia! Suasana dia pon sumpah seram.. Sampai terlompat salah sorg dr kami.. Haha! And Yuyu dr awal masuk bukak mata sikit2 je, selebihnya tekup muka kt belakang husband Yuyu.. Tgk cite hantu pon Yuyu tutup mata n telinga, inikan pulak in real.. Mmg tak lah! Hihi..

Hari terakhir di HK, Kami ke ladies market lg ada barang yg xdibeli lagi.. then terus ke airport.. Flight a bit delay so kitorg merongeng2 kt airport saje lah.. Airport dia mmg tip top ok! =) Masa balik ni kami naik van mcm teksi utk ke airport.. Harga dia 250HKD kalau xsalah.. Jimat jugak sbb kalau nek tren pon lebih kurang je.. Sbb barang kami byk sgt n berat! =)


Tamat sudah kisah dongeng percutian kami.. Now bak to reality.. Wake up.. Wake up.. Kerja, berjauhan, bersedih.. Its my real life now.. Allah, permudahkanlah segala urusan kami.. 

*IMPORTANT! Setiap gambar yg Yuyu nampak mcm chubby ke, terbesar sikit ke, itu semua halusinasi Uolls dan trick kamera semata2.. Hakikatnya Yuyu kurus.. Eh? Hihihi.. =)

Maaf kadang terlupa utk buat penghargaan kpd org yg banyak memberi tunjuk ajar.. Thanx u to my DR. Azlin yg banyak bg tunjuk ajar to Yuyu utk hidup di sana n bg info bermcm2 siap emailkan semua sekali.. Thanx u to Hubby's friend jugak Cikgu Johari Hashim yg byk bg tunjuk ajat to husband n bg pinjam maps2 ke sana.. Dia byk ajar utk berjimat di sana..
Thanx u to my besties Yana also yg byk bg tunjuk ajar di sana.. Next trip InshaAllah perlukan kalian lagi.. Hihi.. =)